top of page

Společně u jednoho stolu nad naším záměrem vzniku nové profesní kvalifikace

Aktualizováno: 26. 4. 2022

Dne 21.04.2022 jsme v pražském Hotelu Alwyn představeny uspořádali setkání na téma plánované profesní kvalifikace „Dluhový poradce/Dluhová poradkyně“. Na konci roku 2021 bylo v České republice více než 700 tisíc lidí, kteří měli alespoň jednu exekuci. Z našich zkušeností bohužel vyplývá, že ne všechny společnosti, které dluhové poradenství v ČR poskytují, nabízejí kvalitní služby a účinnou pomoc svým klientům. V tom by měl pomoci právě námi připravovaný záměr vzniku nové profesní kvalifikace, který jsme na společném setkání s odborníky představili.



„Velkým problémem při poskytování dluhového poradenství je fakt, že v ČR neexistuje studijní obor, který by komplexně připravoval absolventy na výkon povolání dluhového poradce/dluhové poradkyně. Je třeba si uvědomit, že dluhové poradenství vyžaduje zejména vysokou míru orientace v mnoha právních předpisech, pečlivost a odbornou péči. Nesprávnou radou či špatně zvoleným postupem hrozí vysoké riziko poškození klienta, a to se nesmí stávat“, uvedl právník a hlavní metodik dluhového poradenství VOLONTÉ, Mgr. Ing. Zbyněk Škodáček, Ph.D.


O samotné Národní soustavě kvalifikací promluvil Mgr. Richard Veleta z Národního pedagogického institutu ČR, se kterým náš záměr konzultujeme po odborné stránce.


Na toto setkání byla pozvána i Exekutorská komora, za kterou pozvání přijal pan Mgr. Pavel Tintěra, soudní exekutor a člen Prezídia Exekutorské komory ČR. Během svého příspěvku vyjádřil potěšení z toho, že právě neziskový sektor usedl společně k jednomu stolu s Exekutorskou komorou. Je to mnohdy právě neznalost zákonů, právních předpisů a správných postupů, co zahlcuje agendu jednotlivých Exekutorských úřadů. Propast mezi nimi a povinnými se tak více prohlubuje, a to mnohdy přispívá k negativnímu vnímaní těchto institucí v očích širší veřejnosti.



Setkání proběhlo za účasti Ing. Patrika Nachera, poslance a člena Podvýboru pro problematiku exekucí a insolvencí, Mgr. Richarda Velety z Národního pedagogického institutu ČR, Mgr. Pavla Tintěry, soudního exekutora a člena Prezídia Exekutorské komory, zástupců Ministerstva spravedlnosti, Ministerstva financí a neziskového sektoru, včetně zástupců z platformy OPOP, jejíž je VOLONTÉ členem.


bottom of page