top of page

Spolupráce na projektu VOL Mentorink slovy věznice

Aktualizováno: 24. 4. 2023

Již druhým svářečským kurzem (turnusem) v tomto kalendářním roce a prvním v tomto roce školním pokračuje přímá spolupráce mezi neziskovou organizací VOLONTÉ VZECH, o.p.s. a Věznicí Všehrdy, potažmo s jejím školským vzdělávacím střediskem.


Osm frekventantů kurzu ZÁMEČNÍK a osm žáků učebního oboru ELEKTRIKÁŘ získá certifikát pomocného svářeče, který mohou využít pro svou další praxi, jak v průběhu trestu, tak především po propuštění z vězení, kde se jim otevírají dveře na trhu práce. Svářeči jsou totiž, tak jako ostatně dnes všechna řemesla, nedostatkovým zbožím.


Právě v tom je smysl zmíněné neziskové organizace, která kurzy pořádá zcela zdarma. Učiliště zajišťuje pouze prostory pro svařování ve svých dílnách a vlastní frekventanty. Vše ostatní, od svářeček a elektrod, po materiál a zkušební komisaře na závěr tohoto kurzu, zajišťuje sama VOLONTÉ CZECH, o.p.s. Mezi šestnácti frekventanty, jsou i čtyři mladiství odsouzení, kteří se na svůj profesní život teprve připravují. Budou mít nezanedbatelný vklad do svého dalšího civilního života.


Naši žáci zase recipročně vyrábí pro tuto neziskovou organizaci dětské hračky, které najdou své místo u opuštěných dětí z kojeneckých ústavů, což je další projekt této organizace, nazvaný „Život v kufříku“, kde smyslem je naplnit konkrétní kufřík vzpomínkami z dětství (součástí jsou právě i dřevěné hračky), které tyto děti tráví bohužel bez rodičů a blízkých příbuzných. Hračky jsou vyráběny na truhlářských dílnách, při odborném výcviku učebního oboru Truhlář.


Vlastní spolupráce s neziskovou organizací VOLONTÉ CZECH o.p.s. a školským vzdělávacím střediskem ve Věznici Všehrdy pokračuje již třetím rokem, ke spokojenosti obou subjektů. Cíl mají oba stejný - přímou pomoc odsouzeným mužům k jejich úspěšnému návratu z výkonu trestu a co možná nejmenší možné recidivě, která je strašákem pro celou naši společnost.





Hlavním cílem projektu je, ve spolupráci se zapojenými věznicemi, partnery a dalšími stakeholdery, vytvořit odpovídající podmínky pro resocializaci a reintegraci 150 klientů - podpořit zapojené klienty v pozitivních stránkách jejich rozvoje, aktivovat je k řešení jejich problémů a zabránit tak jejich recidivě. Projekt realizujeme ve spolupráci s norskou společností Åpenhet AS a společností ProEduCo s.r.o.



Projekt VOL Mentorink, č. SP-JU1A-004, podpořený v rámci Programu Spravedlnost, který je spolufinancován z finančního mechanismu EHP/Norska 2014-2021 (www.fondyehp.cz/www.norskefondy.cz,www.eeagrants.org). Poskytovatelem finančních prostředků je Ministerstvo financí.



bottom of page