top of page

Věznice Vinařice: natáčení o pilotním programu pro odsouzené za násilné trestné činy

Aktualizováno: 6. 3. 2023

Jiřice, Kuřim, Kynšperk nad Ohří, Pardubice, Stráž pod Ralskem a Vinařice. Těchto 6 českých věznic se zapojilo do pilotního projektu "Aplikace Good-Lives-Modelu v českém vězeňství" (dále jen GLM), který probíhal ve 3 bězích. Průběžné výsledky evaluace nám jasně ukazují, že GLM opravdu funguje a je dobrým nástrojem při práci s odsouzenými za násilnou trestnou činnost. Režie se opět ujal David Kočár, se kterým jsme již v minulosti spolupracovali na videu "Očima dítěte".


První věznicí, ve které se natáčelo, byly Vinařice. Kromě předem domluvených rozhovorů s jednotlivými zaměstnanci včetně vedení věznice, se natáčení zúčastnily i již propuštěné osoby, které byly během výkonu trestu odnětí svobody do GLM zapojeny. Ti zpětně zhodnotili projekt a podělili se k námi i o to, zda hlavní myšlenky a techniky, které si při terapiích osvojili, používají i na svobodě a zda jim skutečně v klíčových situacích pomáhají.


Každý účastník projektu GLM musí absolvovat celkem 240 hodin terapií, jedná se tedy o dlouhodobý terapeutický program, jehož hlavním cílem je, snižovat míru násilné trestné činnosti v ČR. GLM je vytvořeno speciálně pro odsouzené za násilnou trestnou činnost a přináší zcela odlišný přístup k násilníkovi s cílem řešení tzv. prizonizace, která mnohdy brání jeho řádnému zapojení zpět do společnosti i na trh práce. Během terapií odsouzení postupně poznávají své já, analyzují své předchozí skutky, a za systematické pomoci vyškolených zaměstnanců věznice hledají jiné způsoby zvládání obtížných životních situací.


V průběhu projektu byla prokázána účinnost programu GLM a v tuto chvíli se připravuje ze strany Generálního ředitelství Vězeňské služby ČR jeho standardizace v českém vězeňském systému.


Režisér David Kočár je autorem našeho videa "Očima dítěte", které upozorňuje na tzv. neviditelné oběti trestných činů, zejména rodiny odsouzených. Celé video si můžete pustit zde.




Projekt "Aplikace Good-Lives-Modelu v českém vězeňství", reg. č. CZ.03.3.X/0.0/0.0/17_082/0011081, je financován z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Zaměstnanost a státního rozpočtu ČR



bottom of page