top of page

Mentoring: pro snazší přechod z vězení na svobodu

Aktualizováno: 10. 8. 2023

Vysoká míra recidivy je v České republice dlouhodobý problém. Jak pomoci k tomu, aby se procento opakování trestných činů snížilo? Jedním ze způsobů může být mentoring. Mentor pomáhá klientům najít správný směr, správné řešení a provází ho životními situacemi, ve kterých potřebuje podporu i odbornou radu.



Člověk, který se nachází ve výkonu trestu odnětí svobody, ztrácí svým uvězněním nejen kontakt se svými blízkými, ale rovněž i se společností jako takovou. Po propuštění je pro něho těžké se zorientovat a zapojit se do běžného života. Mentoring probíhá zhruba půl roku před plánovaným propuštěním klienta z výkonu trestu odnětí svobody a pokračuje i na svobodě.


"....ve vězení máme svoje jistoty, člověk vyjde ven a čeká ho tam spousta starostí, spousta práce. To, že se člověk může poradit s mentorkou, i její psychická podpora a povzbuzení do dalšího života je hodně důležité pro lidi, co jsou venku", říká jedna z odsouzených žen, která se projektu VOL Mentorink účastní.


Podívejte se vyjádření přímých účastníků projektu ve videu, které vzniklo v rámci kampaně Fondů EHP a Norska s názvem #OurStories.



Mentoring: snazší přechod z vězení na svobodu


Pilotní projekt VOL Mentorink probíhá v 5 českých věznicích, součástí nabízených aktivit je pomoc s řešením dluhové situace odsouzených, možnost rekvalifikačních i vzdělávacích kurzů ve věznici a možnost zajištění práci i ubytování po propuštění z výkonu trestu. Mentor s klientem dále řeší i jeho rodinné vztahy, které jsou mnohdy výkonem trestu výrazně narušeny nebo zcela zpřetrhány. Projekt realizujeme ve spolupráci s norskou společností Åpenhet AS a společností ProEduCo s.r.o.


Další informace o našem projektu naleznete i na stránkách Fondů EHP a Norska.


mentoring

Fotografie z natáčení s naší mentorkou Evou Panskou.





Projekt VOL Mentorink, č. SP-JU1A-004, podpořený v rámci Programu Spravedlnost, který je spolufinancován z finančního mechanismu EHP/Norska 2014-2021 (www.fondyehp.cz/www.norskefondy.cz,www.eeagrants.org). Poskytovatelem finančních prostředků je Ministerstvo financí.






bottom of page