top of page

INTENS: Němečtí experti školili členy realizačních týmů českých věznic

Aktualizováno: 6. 6.

Dne 29.4. 2024 proběhlo v Praze celodenní školení členů realizačních týmů pilotních českých věznic, zapojených do projektu INTENS. Hlavním cílem projektu je zmírnit dopady a následnou recidivu u neparafilních pachatelů sexuálně motivovaných trestných činů a vytvořit pro tyto osoby kvalitní program zacházení v rámci českého vězeňského systému.


Školení vedli němečtí experti Joseas Helmes, Nicole Kalweit a Marie Scherfke z Věznice JVA Brandenburg an der Havel. Českým kolegům ze zapojených pilotních věznic nabídli nejen proškolení v jednotlivých modulech, např. Sexuální faktory, Názory a postoje aj.), ale i kazuistiku neuropsycholického přístupu práce s pachateli sexuálně motivovaných trestných činů. Tlumočení zajistila PhDr. Petra Štajnerová, Ph.D.


Projekt INTENS realizujeme ve spolupráci s Generálním ředitelstvím vězeňské služby ČR, Institutem pro kriminologii a sociální prevenci (IKSP) a Národním ústavem duševního zdraví (NÚDZ). Rovněž chceme využít i zkušeností ze zahraničí a připravit program zacházení, který odpilotujeme ve vybraných českých věznicích.

V případě, že se podaří vytvořit a ověřit program s dobrým hodnocením, může na něj navázat tříletý

projekt, jehož cílem bude implementovat a evaluovat nový vězeňský program INTENS pro neparafilní

pachatele sexuálně motivovaných trestných činů do českých věznic.



V programu INTENS vycházíme nejen z poznatků a výsledků projektu Aplikace Good-Lives-Model v českém vězeňství (dále jen GLM), ale rovněž se inspirujeme z dalších standardizovaných vězeňských programů jako jsou např. GREPP (pro odsouzené za sexuálně motivované trestné činy na dětech) či Parafilik. Rovněž vycházíme i ze zkušeností našich německých kolegů, zaměstnanců Věznice Brandenburg  a průkopníků GLM, Stevena Feelgooda a Josease Helmese a kolegů z NÚDZ. Velkým přínosem byl i vydaný Úplný manuál pro lektory projektu Good-Lives Model (GLM). Více najdete na oficiálních stránkách projektu, které jsme vytvořili.




Projekt "INTENS", reg. č.: CZ.03.03.01/00/22_021/0001989 je financován z Evropského sociálního fondu plus prostřednictvím Operačního programu Zaměstnanost plus a státního rozpočtu ČR.



bottom of page