top of page

Den dětí ve Věznici Kuřim: Posilování rodinných vztahů a podpora odsouzených otců

Aktualizováno: 3. 10. 2023

V neděli 10. září 2023 se ve Věznici Kuřim konala mimořádná akce, která přinesla radost a naději pro odsouzené otce a jejich děti. Byl to Den dětí, organizovaný v rámci projektu "Tady a teď", financovaného Ministerstvem spravedlnosti, který má za cíl posílit rodičovské kompetence odsouzených otců a změnit jejich vztahy s jejich rodinami.


Den dětí byl plný smíchu, radosti a rodinného spojení, což nezní jako typická scéna, kterou můžeme ve věznicích vídat. Nicméně, právě toto je cílem projektu - přinést do života odsouzených otců a jejich dětí trochu světla a šance na lepší budoucnost. Den dětí ve věznici Kuřim byl skvělým příkladem toho, jak může láska a podpora rodiny překonat hranice a přispět k rehabilitaci a resocializaci odsouzených jedinců.


Akce slavnostně začala v neděli ráno, kdy byly děti a jejich rodiny přivítány a pozvány k účasti na různých aktivitách, které pro ně byly připraveny, včetně občerstvení. Mezi atrakcemi pro děti nechyběl skákací hrad a malování na obličej, které vždy patří mezi ty neoblíbenější aktivity. Jedním z hlavních momentů celého dne bylo divadelní představení s klaunem. Jeho kouzla a vtipy rozjasnily tváře nejen dětem, ale i jejich otcům a rodinám.


Den dětí byl součástí našeho projektu "Tady a teď", který realizujeme ve spolupráci s naším partnerem, společností ProEduCo, s.r.o. a finanční podporou Ministerstva spravedlnosti. Hlavním cílem projektu je právě posilování rodičovských kompetencí odsouzených otců a změna jejich přístupu k rodině. Odsouzení muži většinou čelí nízkým kompetencím v této oblasti, což vede k nemožnosti či neschopnosti řešit rodinné problémy.


Den dětí Kuřim

Projekt se snaží tyto problémy řešit novými a inovativními způsoby. Zapojuje aktéry, pořádá přednášky, nabízí poradenství a rodinnou mediaci. Nejen díky dnům dětí se vytváří prostor pro odsouzené otce, aby se stali lepšími rodiči a aktivně se účastnili života svých dětí. Věříme, že tyto snahy přinesou pozitivní změnu v životech odsouzených otců a jejich dětí.


Těšíme se na další akce a projekty, které budou pokračovat v práci na změně přístupu k rodině a posilování rodičovských kompetencí odsouzených otců ve věznicích Jiřice, Kynšperk a Kuřim. Společně můžeme změnit životy a otevřít dveře k novým příležitostem pro ty, kteří hledají cestu k novému začátku.







Den otců byl realizován v rámci projektu "TADY A TEĎ", reg. č.: MSP-21/2022-OPRD-DOTC, financovaného Ministerstvem spravedlnosti.






bottom of page